2014 RUSYA\SOÇİ KIŞ OLİMPİYATLARI(TÜRKLER)
Türkiye'nin zorlukları
Türkiye hiçbir zaman bir kış oyunları ülkesi olmadı.
Madalya bir kenara, bugüne kadar düzenlenen (Soçi dahil) 22 kış olimpiyat oyununun 8 tanesine katılmadı bile.
Türkiye'de lisanslı ve faal sporcuların içinde kış sporları (kayak, buz pateni, buz hokeyi ve kızak) ile uğraşanların oranı yüzde 1,3.
Cumhuriyet döneminde bugüne kadar Türkiye'nin katıldığı yaz Olimpiyat oyunlarında ortalama sporcu sayısı 50 iken, kış oyunlarında bu rakam sadece 6.
Yaz oyunlarına Türk kadınları ilk defa 1936'da yarışırken (Suat Fetgeri Aşeni ile geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Halet Çambel), kış oyunlarına bir kadın sporcu ilk defa 2002 yılında gitti.
Şu bir gerçek ki Türkiye'de "yaz sporunda" eleştirilen ve sorun olarak nitelenen ne varsa, "kış sporunda" katlanarak artıyor. Sponsor bulamamak mı? Kış sporlarında çok daha büyük sorun.
Tesis eksikliği mi? Örneğin Türkiye'de sporcu yetiştirmeye müsait sadece 6 adet buz pateni sahası var. Kayakla atlama gibi dallar, ancak 2011'de Erzurum'da Üniversite Oyunları ile Türkiye'de de mümkün olabildi, ancak devamı gelmedi.
İlkler
Türkiye, kayak branşları dışında bir dalda ilk defa, 2006 Torino oyunlarına bireysel çabasıyla katılabilen Tuğba Karademir tarafından artistik patinajda temsil edildi.
Bu yıl, buz dansında Türkiye'yi temsil edecek Alisa Agafonova/Alper Uçar çifti gene Türkiye için bir ilk demek.
Türkiye'nin kayaklı koşudaki temsilcileri Kelime Aydın Çetinkaya ve Sabahattin Oğlago, 2002 Salt Lake City'den beri süren olimpiyat kariyerlerinde 4. defa yarışacaklar.
Bu başarı, onları Türk spor tarihinde olimpiyata en çok katılan sporcu, yüzücü Derya Büyükuncu'dan (6 defa) sonra halterci Naim Süleymanoğlu ile aynı seviyeye çıkaracak.
Olimpiyattan sonra, Mart başında düzenlenecek olan Paralimpik kış oyunları da Türkiye için bir ilki barındırıyor.
Amerika'da yaşayan 51 yaşındaki kayakçı Esat Bayındırlı, Türk spor tarihinde Paralimpik kış oyunlarına katılan ilk sporcu olacak.
Bütün bu veriler, teselli ya da bahane olmak zorunda değil. Ancak Türkiye'nin sporcu yetiştirmedeki sistem eksikliğinin, kış sporlarında daha da fazla olduğunu vurgulamak ve bireysel çaba ile yakalanan başarıların altını daha da kalın çizmek gerekiyor.
Türkiye'nin, kış Olimpiyat oyunları tarihinde ilk 10'da yer alan ABD, Rusya, İskandinav ülkeleri seviyesine çıkmasını beklemek gerçekçi değil
Ancak Türkiye için 2020 yaz oyunları ev sahipliği için yarıştığı ve bugüne kadar kış oyunlarında toplam 2 madalya kazanmış, Soçi'ye 20 sporcuyla giden İspanya seviyesine çıkabilmek mümkün olmalı.
Türkiye'nin diğer rakibi Japonya mı? Onu hiç sormayın: Japonya'nın kış oyunlarında bugüne kadar 37 madalyası var. Soçi'ye 113 sporcu ile gidiyor.